KAFFE och KOFFEIN

pexels-jessica-lewis-606545.jpg

Norden är en plats i världen där det dricks mycket kaffe.

Vad säger forskningen och hur ska vi förhålla oss till kaffedrickande? 

Positiva effekter av kaffe

·      Kaffe (ekologiskt) innehåller både nyttiga antioxidanter och vitaminer och det finns flera studier som pekar på positiva effekter av måttligt kaffedrickande vad gäller minskad risk för diabetes 2, hjärt och kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. En del studier antyder också att kaffe kan skydda mot alzheimer. 

·      Kaffe har en uppiggande och upplyftande effekt, vilket förklaras av kopplingen till ett ämne som heter adenosin. Ämnet utsöndras från våra celler under dagen och har en tröttande och dämpande effekt som hjälper oss att somna på kvällen. Koffein binder till samma receptorer som de för adenosin, vilket gör att koffeinet tar över och vi känner oss piggare. Något att tänka på vid upplevda sömn – och insomningsproblem som eventuellt kan relateras till kaffedrickande. 

·      Kaffe har för många en rogivande effekt. Känslan av att sätta sig i lugn och ro och avnjuta en god kopp ska inte underskattas.

 

Negativa effekter av kaffe

·      Lagom är bäst och cirka 3–4 normalstora koppar per dag är lagom. För mycket kaffe kan ge ångest, sömn - och koncentrationssvårigheter. Koffein har en halveringstid på 5 – 7 timmar, så har du sömnsvårigheter bör du undvika från tidig eftermiddag. 

·      Magbesvär kan komma av kaffe, då kaffe stimulerar frisättning av hormonet gastrin som aktiverar tarmrörelser och utsöndring av magsyra i magsäcken. Många som har magåkommor som exempelvis IBS brukar uppleva att magen blir bättre utan kaffe. Prova.

·      Koffein stimulerar stresshormonet kortisol, vilket kan rubba hormonbalansen. Stress går före allt annat och kortisol konkurrerar till exempel med könshormoner, vilket kan störa en kvinna (i klimakteriet) som redan har obalanser. En stressad kropp håller också extra på sina reserver, vilket kan försvåra en viktnedgång. Höga kortisolnivåer på kvällen och natten kan dessutom påverka nattsömnen. 

·      Koffein försvårar järnupptaget och det är inte ovanligt att kvinnor har järnbrist i samband med menstruationsblödningar.

Känn efter hur du mår av kaffe. Är intaget måttligt är det säkert ingen fara, men om du upplever mycket vallningar, har sömnproblem eller järnbrist kanske du ska ta dig en funderare på din konsumtion. Det finns studier på att vallningar kan bli värre av kaffe. 

Jag kommer följa upp med en del 2 - där kommer jag berätta mer om mjölken till kaffet. Hur ska vi tänka?

Föregående
Föregående

KAFFE med MJÖLK

Nästa
Nästa

STRESS OCH TRÄNING - I KLIMAKTERIET